Iubesc somonul afumat! Il mananc gol sau cu paine prajitita, fie cu crema de branza sau cu castraveti.
Oricum imi place. De fapt, ce zic eu, iubesc somonul oricum.
De Revelion am vrut sa avem o masa mai usoara asa ca am “nascocit” combinatia din
mousse-ul asta si a rezultat ceva delicios!
Alte retete cu somon si aperitve pentru masa de Sf. Ioan puteti gasi aici.
Ne trebuie:
250 g somon afumat
4-5 lg de smantana lichida (puteti folosi si din cea clasica)
3-4 lg de crema de branza
1-2 lgt de zeama de lamaie (dupa gust)
piper
Cum se face:
Simplu de tot. Punem tooate ingredientele in robotul de bucatarie cu cutitul de taiere atasat
si mixam pana obtinem o pasta fina omogena.
Le putem servi in mai multe moduri.
Fie alegem varianta cea mai comoda, punem intr-un bol frumusel si servim asa la masa.
Sau tot in bol, dar punem mousse-ul intr-un posh si il spritam in bol.
Alta varianta ar fi sa punem mousse-ul cu posh-ul pe feliute de paine prajita sau neprajita.
Le putem decupa cu o forma de biscuiti indiverse forme daca dorim (cum vedeti in prima poza).
Sau putem servi mousse-ul pe felii de castravete crud.
Putem orna cu frunze de patrunjel, marar, bucatele de morcov/ardei sau chiar masline.
Simplu, elegant si delicioooos!
Enjoy!
La multi ani tuturor ce poarta numele de Ioana/Oana/Ioan/Ion! (si Ioan-ului meu ♥ 🙂
_________________________________________________
Cu aceasta reteta particip la Sunday Lunch pe blogul Disturbingly delicious!
Si eu ador somonul afumat ! <3 Anul trecut de craciun am facut tortul tau cu castraveti si somon. A fost atat de bun incat cand m-am trezit sa-i fac o pozuca, mai ramasese un pic intr-un colt de platou… :)) Mousse-ul asta il mai cumpar de-a gata din cand in cand, dar o sa-l fac in casa si eu, ca o iubitoare de somon care se respecta. 🙂 Nici o reteta nu delicatesa de fata nu a ajuns la mine pe blog, fiindca ciugulesc in continuu in timp ce le prepar, si nu vreau nici sa aud de sedinte foto cand imi ploua-n gura. :))) Te pup cu drag! <3
si mie imi place enorm !!
arata superb! Si eu iubesc somonul afumat iar reteta asta trebuie musai salvata! Te pup fata frumoasa! Sa ai o zi minunata!
Excelent!
Minunata reteta si eu aveam de gand sa o fac. Prezentarea exceptionala, ca de obicei! :*
Tare, tare bun!!!Imi place la maxim somonul!Pup!
Si eu iubesc somonul!Il ador:) Vreau sa te felicit pentru lista de Aperitive pentru mese festive,m-ai dat pe spate…..Pupici:x
Unde zici ca am fost eu azi?
La cumparaturi! Dupa somon si crema de branza.
Ntz ntz ntz ce faci tu cu poftele mele!! :))
Te pup Edith, o seara minunata sa ai!
Anca
Edith, vreau sa te intreb ceva referitor la reteta asta… care arata delicios! Sper sa nu ti se para deplasat…La ce cel de somon afumat te referi? Eu stiu cel putin 3 feluri diferite de somon: unul bucati intreagi afumate cu tot cu pielea pe ele (ca atunci cand afumi un pui), unul in feliute ft subtiri pe care le mananci pe painea uscata sau neagra si un file fume pe care il tai felii si il mananci cu lamaie, branzica de casa si castravete (ca si varianta la carpaccio de vita in cazul in care nu mananci carne – cazul meu). Multumesc mult pentru retele fara carne pe care le-am incercat si care sunt de-a dreptul delicioase (in special checul cu ciuperci – preferatul meu).
Fetele, ma bucur ca va place!!
Va pup!
Ana, ma bucur ca ai incercat tortul cu somon si ti-a placut 🙂
La mine chestia cu pofta si pozatul ar trebui sa se aplice la toate preparatele, multe dintre ele le pozez inainte sa le gust..asa ca.. daca ar fi sa renunt, ara ramane blogul gol :))
Maria, iti multumesc mult! Ma bucur mult ca ti-au placut aperitivele. Ai incercat ceva?
Ancaaa, ce de sacrificii facem noi pt papica asta gustoasaa :))
Si eu aseara am fost la cumparaturi pt un tortulet raw pe care abia astept sa il fac maine.
Sper sa iti placa, te astept sa-mi spui 🙂
Weekend frumos!
Cristina, in principiou merge cu orice fel de somon afumat (la cel cu piele de care zici tu – pe care eu nu il stiu..- scoti pielea).
Eu am folosit felii, pt ca sincer felii si bucati am vazut cel mai des. Dar daca este afumat, poti folosi de oricare iti place 🙂
ma bucur mult ca ti-a placut ce ai incercat de la mine.
Te mai astept! 🙂
Smantana este, in general, lichida(nu e nici solida, nici gazoasa), Poate fi dulce sau fermentata, poate fi vegetala sau naturala(animala), poate avea 2% grasime sau 12% sau 22% sau….
Cea clasica…ar fi?????
Draga Diana T, te-ai deranjat sa lasi comentariul asta doar pentru atata lucru???
EXISTA smantana lichida si smantana clasica, fermentata – care nu este lichida.
Te-ai lamurit acum?????????
Edith, am revenit!
Vreau sa-ti spun ca somon a fost pe ordinea de zi astazi la noi la masa. Mousse-ul asta e bestial, s-a topit intr-o secunda de pe masa :))
Si am facut si somon teryiaki.
O delectare pentru papilele noastre! Iti multumesc!
Nu ma pot abtine sa nu obesrv cata rautate exista pe lumea asta! Chiar Diana T nu a auzit de smantana lichida? Ea nu citeste ambalajele? Dar se pare ca asa sunt unii, in loc sa aprecieze munca altora, vin si arunca cu rautati. Eu in locul tau nu as publica asemenea comenatii, draga mea :))
Te pup si iti multumesc inca o data pentru retetele minunate pe care le impartasesti cu noi!
Anca
arata minunat!
Draga Edith,
Te-ai cam obisnuit cu laudele si nu mai suporti altfel de observatii?? Te admiram pt creativitatea si talentul de face mancare nu numai gustoasa, dar si fff aspectuasa, insa mai lasa aroganta!
Si smantana clasica, fermentata e lichida, draga mea! (mai vezi cum e cu starile de agregare!!!) “Smantana lichida” de care pomenesti tu, este smantana dulce, nefermentata.
Cat despre Anonim Anca,
Pastreaza-ti comentariile pt retetele de pe blog si citeste TU cu mai mare atentie ceea ce scrie pe ambalaje!
Diana, nu stiu cine este mai aroganta dintre noi, tu sau eu.
As prefera sa fii aroganta pe munca ta si nu pe munca altuia.
Daca aveai o nelamuririe si ai fi fost mai putin aroganta, puteai pur si simplu sa intrebi si nu sa folosesti tonu asta!!
Iti dau definitia smantanei lichide (data de oameni mai priceputi decat mine) si afla ca nu sunt singura care foloseste acest termen.
“Smântâna lichidă (smântâna dulce, deşi nu conţine zahăr) este un produs lactat cu procent mare de grăsmie (aprx. 32 %), are o fluiditate mai mare decât smântâna obişnuită şi se găseşte în ambalaje Tetra Pak de un litru, o jumătate de litru sau 200 de grame. Este pasteurizată prin metooda UHT (Ultra High Tempreature)”
Anca, ma bucur mult ca ti-a placut mousse-ul si somonul teriyaki 🙂
In ceea ce priveste persoanele care lasa comentarii acide, nu-ti face griji, nu o sa le mai public. De cand zic asta…
Cred ca pe munca mea am voie sa fac ce vreau atata vreme cat nu cer bilet de intrare :))
Te mai astept!
Super combinatie ai nascocit , sigur o voi incerca si eu !!!!
La multi ani, Edith!
Apreciez enorm efortul tau, munca ta.Felicitari.Sunt o veche cititoare a acestui blog, dar n-am intervenit pana acum cand am citit comentul unei obraznice si tupeiste.Las-o, Edith, oameni rai exista peste tot.Oameni invidiosi, oameni lenesi , oameni frustrati..
Cinste tie, fata draga, pentru ca ma inveti sa fac meniuri rafinate, pe mine, o bunicuta de 55 de ani.Te pup.
La multi ani, draga anonima (mi-ar fi placut sa stiu cum te cheama).
Iti multumesc pt incurajari si cuvintele frumoase. Este o onoare pentru mine sa stiu ca sunt citita si de persoane de varsta mamei, cu multa experienta in spate. Ma bucur ca va pot inspira.
Te mai astept cu drag si te rog sa faci abstractie de unele rautati si refulari din partea altora, pe care le mai vezi pe aici.
Asa mi-am propus si eu (sper sa si reusesc:P)
O zi frumoasa si te mai astept!
Edith, tu ce robot ai folosit, mai exact? Eu am pus ingredientele in vasul mic cu cutit de la mixerul meu vertical Braun, iar rezultatul nu a semanat deloc cu un mousse. De gustoasa insa a fost fff gustoasa, dar mi-ar fi placut sa-mi iasa si la fel de fina si aspectuoasa, sa pot face si eu …modelele tale!
un robot mic de bucatarie, cu cutit. Mai precis, asta: http://lh3.ggpht.com/-230q7SpmANA/Tu-A9tWdWAI/AAAAAAAAMdM/Mu5WyR-122I/s1600-h/IMG_6407_15.jpg
Ai folosit crema de branza si smantana?
Poate trebuia sa mixezi putin mai mult, sa mai omgenizezi cu o lingurita ce se ridica pe pereti… mie mi s-a facut asa fara nicio problema..
Da, am folosit ingredientele toate. Dar nu am mai omogenizat cu linguritza, iar acestea s-au ridicat pe peretii vasului….Mi-a placut fotografia! de la ce reteta e?
de obicei asa se intampla, se ririca compozitia pe pereti si tb sa o impingi la loc cu o lgt.. Apoi mixezi iar, iar dai in jos de pe pereti, etc. Dar merge repede 🙂
Reteta de la care am luat poza este asta: https://www.edithskitchen.ro/2011/12/crema-de-branza-picanta-cu-ardei.html
Stimata Doamna, sunteti o inspiratie pentru noi toti! Multumesc! Sa stiti ca am incercat si eu aceasta reteta, pentru ca mie imi place somonul afumat. Iata cum mi-a iesit, am publicat-o pe blogul meu, aici:
http://claudiahomecooking.blogspot.com/2012/01/salmon-mousse.html.
Va iubesc fotografiile, sunteti o profesionista!
Claudia, in primul rand te rog sa-mi spui “tu” 🙂
ma bucur ca ai incercat mousse-ul si iti multumesc ca iti plac fotografiile mele 🙂
Merg acum la tine sa vad mousse-ul tau 🙂
Edith, mi-a iesit reteta, in sfarsit, exact ca in pozele tale! Mi-am uimit invitatii de Pasti! La inceput nu se atingeau de feliutele de castravete, credeau ca sunt cu icre roz din comert, dar cand le-am spus ca este mousse de somon, le-au devorat!!!!! Multumesc IAR pt idee!
Diana, ma bucur ca ti-a iesit si ti-a placut 🙂
deci d-aia venisei tu cu observatii mai demult? ca nu-ti iesise mousse-ul? 😀
😉 E fff greu sa nu te lasi inspirat de retetele tale si este extrem de neplacut cand nu-ti ies! E minunat cand iti reusesc si te simti si mai bine cand “te lauzi” cu mica reusita si ii multumesti autorului!
da, cred ca e neplacut cand nu-ti ies, insa la fel de neplacut este cand cineva vine cu observatii facute pe un anumit ton.. observatii care puteau fi spuse cu totul altfel 🙂
Oricum, sa stii pe viitor, ca nu fac/pun nimic in plus sau in minus fata de ce scriu in reteta, deci daca nu-ti iese din prima, posibil sa fi omis ceva.
Trebuie sa stiti ca va admir de multa vreme si sunteti sursa mea de inspiratie. Ador fotografille si continutul retetelor dv. n eagala masura. Eu sunt o incepatoare atat in ale gatitului cat si in ale artei fotografice insa vreau sa va arat cum a iesit reteta inspirata de dv: http://www.claudiashomecooking.com/salmon-mousse/. Multumesc!
Claudia, iti multumesc mult pentru aprecieri, te rog nu-mi mai vb cu dvs 🙂
mi-ai scris mai demult (vezi mai sus) ca ai incercat reteta de mousse, ma bucur ca ti-a placut 🙂
toata lumea mi le-a laudat…super bune
ma bucur ca v-au placut 🙂